Com a base percutiva principal tenim el timbal (diverses mides), que combinem amb un seguit d’elements metàl·lics com gongs, plats, campanes… Un timbal és un cèrcol de fusta o metàl·lic d’una amplada i diàmetre variable: com més amplada i diàmetre, més caixa de ressonància i, per tant, més gravetat en el so. Sobre els extrems del cèrcol s’hi col·loca una membrana que tradicionalment és de pell de cabra o d’un altre animal. Basant-nos en aquests dos paràmetres tenim pràcticament tota la gama de timbals existents, des de la pandereta, el més petit, fins al surdo, uns dels instruments més grans.

Els Berros de la Cort utilitzem tres mides molt comunes en el món de la música: el timbal greu (surdo), el mitjà (goliat) i l’agut (caixa), obtenint així tot el rang de sons necessaris. Intentem nodrir-nos de percussions que generen sons orgànics, naturals i atàvics: hem apostat per la fusta, la corda i les pells i hem defugit dels nous materials plàstics. Això implica complicacions tant en la manera de fabricar les membranes dels timbals com en la interpretació, ja que la humitat i la temperatura tornen les pells altament inestables. Això, però, no resta contundència, caràcter i energia al grup sinó que potencia aquestes virtuts: l’oïda rep aquestes sonoritats de manera orgànica i natural.

Bona part dels instruments de percussió tradicionals que utilitzem han estat fabricats pels nostres músics, responsables també de la recerca d’un so final que s’ajusti a les necessitats musicals del grup.